Natrium (Na)

RDI: Natrium (Na) 2000 mg

Natrium behövs för nervfunktionen, vattenbalansen, samt syra/basbalansen.

Här finner du natrium

De flesta livsmedel innehåller natrium.
Den största källan är det salt, som vi använder i matlagningen. Framför allt i det rosa Himalaya-saltet.
Andra stora källor är ost, charkuterivaror, matfett, matbröd,
inläggningar (ex. sill), konserver, färdiga maträtter och olika sorters snacks.

Bristsymtom

Minskad aptit, apati och muskelkramper.
Brist är mycket ovanligt i vårt klimat,
men det kan ske om man svettas mycket, samt vid diarréer och kräkningar.

Värt att veta

Äter man för mycket natrium (vilket vi faktiskt gör i Sverige),
ökar bl.a risken för högt blodtryck.

Det finns flera olika typer av salt, som finns i de flesta välsorterade livsmedelsaffärer, samt i hälsokostbutiker. De skiljer både i smak och färg, samt innehåller lite olika mängder natrium.
I vissa mineralsalt har delar av natriumsalterna, ersatts med kalium– och magnesiumsalter.
Vad som klassifiseras som absolut det ”bästa” – är äkta havssalt,
som är helt opreparerat (oblekt). Det innehåller massor av olika mineraler.

© Copyright DD´s Friskvård 1997-2024