Honung

Att något så sött och gott, kan vara så nyttigt!

Sedan tiotusentals år tillbaka, har människan älskat honung. Det finns historiska fakta, som bevisar att utvinningen av honung, utvecklades till fullo bland folken som bodde vid de schweiziska sjöarna -vid Juratiden (210-140 miljoner år sedan)!

Honung har alltid betraktats som något rent i en mindre ren värld,
och dess sötma och dess otroligt läkande egenskaper. Den har förbryllat och med glädje berikat människan i alla tider. Men vad är egentligen honung för något?

Ja, det är naturens eget sötningsmedel, som produceras av biet,
och egentligen är det en mycket söt blomsternektar.
Vattnet i nektarn har delvis dunstat,
vilket gjort att den söta nektarn förvandlats till något
segt smaskens av flitiga bin!
Honung är färdigsmält mat (har ju gått genom biet),
vilket innebär att vi bara behöver en liten mängd honung,
för att vi ska kunna tillgodogöra oss dess energi.

Honung innehåller bl.a några upplösta sockerarter (sukros, glukos, fruktos),
blandade mineraler (bl.a järn, kalcium, mangan, kalium, koppar, magnesium
fosfor), vitaminer (bl.a B1, B2, B3, B5, B6, C, K) och proteiner.

Som sårsalva är honungen oumbärlig.
Den är bakteriedödande och håller rent.
Men det gör den även inne i kroppen då man äter den.
Som förkylningsmedel, i exempelvis té, är den lenande.

En annan sak som är så fantasktisk med honung,
är att när man äter den, producerar den en syra – som faktisk hjälper
njurarna att transportera bort gifter från kroppen!

Den mest populära honungen, är Klöverhonungen,
men det finns en och annan intressant variant av honung runt omkring. Exempelvis Jasmin- eller Krusbärshonung (den sistnämnda är havsgrön) från Frankrike.  Bomullshonung från Alabama, eller varför inte Grapefrukthonung från Texas, USA? Spanien är känt för sin Rosmarinhonung och Skottland för sin Ljunghonung, som innehåller mycket höga halter av mineraler. New England, Australien, producerar en ljuvlig Hallonhonung,
men de har dessutom den fantastiska Eucalyptushonungen, som används otroligt mycket som läkemedel. Den stärker bl.a det allmänna hälsotillståndet.

Precis som den numera kända Manukahonungen – från Nya Zeeland. Den är antagligen den dyraste av dem alla, men helt otroligt stark i sina läkande och välgörande egenskaper. Att ha en liten burk med Manukahonung i sitt husapotek, innebär att man har ett medikament för både yttre och inre besvär.

OBS!
Se till att vätskan, salvan eller maten du blandar honungen i, inte överskrider +50 grader! Då förstörs nämligen de flesta av de välgörande ämnena i honungen. Blanda i honungen allra sist, när temperaturen sjunkit. Ska du äta den – ät den gärna som den är, utan uppvärming. Då vet du, att alla viktiga ämnen finns där!

Honung till naturell yoghurt och filmjölk, tillsammans med lite kanel – gör vilken mage som helst glad. Det är ett mycket gott och nyttigt mellanmål, eller en bra start på dagen.

Vill du ha något sött till kaffe eller téet – är det supergott att ta en sked med honung, och bara smutta på.

© Copyright DD´s Friskvård 1997-2024