Örthistorik

Människan har använt sig av naturens eget apotek, så länge hon har funnits. Då djuren äter olika örter, beroende på vad de behöver och varför – hade vi dessa som läromästare, redan från allra första början.

De egyptiska faraonernas balsameringsteknik, är t.ex. en kunskap som lever kvar ännu runt om i världen.  Detsamma gör även många örter och ämen inom kosmetika-industrin, vilka man kunde hitta i den vackra Kleopatras eget skafferi!

I Kina och övriga Asien, har man hela tiden varit mycket mån om sina örtkunskaper, och dessa kunskaper har levt vidare i generationer under årtusenden. Denna del av världen, framställer fortfarande en majoritet av de produkter man använder inom örtmedicin än idag.

Våra egna indianer (samerna), och övriga indianfolk och naturmänniskor i världen, använder sig fortfarande mestadels av naturens eget apotek.
Detta, både vid sjukdom, men också väldigt mycket i förebyggande syfte, för att hålla kroppen stark och motståndskraftig för olika bakterier och virus.

De amerikanska indianerna har alltid varit experter inom området medicinalväxter. Men istället för att ta vara på deras kunskaper, förstördes deras kultur.  Så otroligt mycket av deras dyrbara kunskap gick förlorad i massakrerna mot dem. Tack och lov finns de kvar, och i ex. Salt Lake City – kan man faktiskt få möjlighet att lära sig mer, tillsammans med dem.

Förintelsen av örtkunniga människor i Europa, hade också sitt förlopp…
Då påven Gregorius IX, år 1231, stadfäste brännande på bål som straff för läkekonst, inleddes de häxprocesser som generellt varade fram till slutet av 1700-talet. Det var enligt honom, inte någon kunskap som fick lov att existera utanför kyrkan… Det finns dock de som anser, att det finns bevis för häxprocessser så sent som mitten av 1800-talet. Våra forskare inom området, har funnit underlag nog, för att säga att ca 4,2 miljoner människors liv togs.

Med detta utrotades en enormt stor del, av det rent allmänna användandet av örtmedicin i vår del av världen, och därmed även den fortsatta spridningen och förkovringen av örtkunskaper – som tidigare funnits i så gott som var mans hem – mer eller mindre.

Även i våra tider idag anses man vara lite av en ”häxa”, om man håller på med medicinalväxter och kokar ihop sina egna saker – i stället för att köpa den färdig i någon butik. Men folk börjar få en mer öppen syn på detta område – tack och lov!

Sedan mitten av 1800-talet, så har användandet av örtmedicin ökat – sakta men säkert. Detta, tack vare den finsk/norske hälsopedagogen Are Waerland (1876-1955), som drog igång den alternativa livsföringen på allvar. Han var antagligen den, som lade grunden till uppkomsten av våra hälsohem.

Under 1970-talet ökade det markant, och sedan 1990-talet har en hel attityd mot alternativmedicin ändrats. P.g.a. biverkningarna från den moderna medicinen, så har utvecklingen av örtkunskaper tagit fart ordentligt igen.

Man kan idag hitta en uppsjö av diverse alternativmedicinare.
Tittar man bara på ex. örtterapeuter och homeopater, så ses dessa inte längre som enbart ”kvacksalvare”, som är ute efter att tjäna pengar på sina ”sockerpiller” och ”dekokter”, utan har börjat konkurrera med den konventionella medicinen allt mer. Och med tanke på att jag själv valt att gå denna väg, är ingen gladare än jag, såklart!

© Copyright DD´s Friskvård 1997-2024