”Du är vad du äter…”
Goda matvanor är A-O för att må bra, men vad är egentligen goda matvanor? Innebär det att man måste bli strikt vegetarian, avstå från allt man tycker om eller är van vid? Svar: Nej!
Det är just detta område, som arbetet som hälsorådgivare spelar enormt stor roll – då ätandet är så individuellt, och kroppen reagerar så olika! Vi behöver faktiskt vara riktigt unika ibland.
Men genom att lära sig lite om vad som är bra, och mindre bra för kroppen,
och även varför det inte är bra – drar de flesta automatiskt ner på den mat,
som man plötsligt vet något negativt om. Ett mycket psykologiskt fenomen…
Faktum är, att det oftast är okunskap om saker och ting, som ”sätter oss i klistret” emellanåt. Det gäller absolut detta med hälsa och kosten också. Som tur är, så är vi inne i en period, då intresset för hälsokost och alternativa hälsometoder ökar. Vi har börjat bli lite mer noga med vad vi stoppar i oss.
Men frågan kvarstår; vad exakt bör man äta och inte äta för att må riktigt bra,
och inte bara svälta eller bli på dåligt humör? Ja – det är antagligen just här, som mitt jobb som hälsorådgivare kommer in som mest. Och där den individuella planen har sin starkaste funktion. För vi är, och behöver så otroligt olika ibland. Det är därför som så många kurer och dieter inte fungerar för alla. Det är bara så. Men – givetvis finns allmän kunskap och allmänna direktiv att ta fasta på – och dessa fungerar alldeles utmärkt som utgångspunkt. För att det ska fungera till 100% i längden, är det dock bäst att få en skräddarsydd mall.
Men… Rent allmänt då. ”Regel” nummer ett, är att variera kosten så mycket som möjligt, och försök låta bli att äta ensidigt.
Anledningen är, att då finns en stor risk för bl.a vitamin-, mineral- och näringsbrist. Vet du med dig, att du äter ensidigt – läs på innehållsdeklarationen, så att du får lite koll på ditt intag av både näring (fett, kolhydrater och protein), samt vitaminer och mineraler.
En annan bra tumregel, är att äta ordentligt med färsk frukt och grönsaker varje dag. Vad du än har på din tallrik, så borde du lägga till lika mycket råa grönsaker av olika slag. Försök se till att din sallad består av 4-5 olika sorters grönsaker och/eller frukt. Det är faktiskt underbart gott, att blanda in frukter i grönsakssallad!
Tips! Apelsin ihop med morötter…. Även russin! Äpple till just gröna sallader… Bär och nötter, i alla dess former – till precis vilka grönsaker som helst! Ja – här kan du trixa och hitta nya smaskiga varianter!
Att undvika vitt mjöl, vitt socker, för mycket onyttiga fetter och överdrivet saltintag, är en god idé om man vill göra sin kropp en tjänst.
Ett gott tips är, att i alla fall trappa ner på det i den mån man klarar av.
Även här råder mottot ”Många bäckar små…”
Tips! Byt ut vanligt bordssalt till rent havssalt, eller det goda Himalayasaltet. Pröva råsocker, farinsocker eller honung, istället för vitt socker.
Är du smörgåsälskare, så är det positivt om du går över till lite grövre bröd om du bara äter vitt. Vitt bröd innehåller inte lika mycket näring som grovt bröd,
och man missar dessutom de viktiga fibrerna! Men – kompromissa, så det inte känns som om du börjar äta bark! Många finner grovt bröd oerhört trist. Äter du två smörgåsar – låt den ena vara grov! Även om du äter ditt vita bröd, blir ju summan dubbelt så grov – eller hur…?
Tips! Testa Grahammjöl istället för vanligt vetemjöl, om du bakar ditt eget bröd.
Smöret kan du byta ut mot en lättare variant – det finns många ”lätt/light” att välja på idag. Är du van vid att ha mycket smör på ”mackan”, så försök dra ner lite på det, successivt. Hjärta och kärl klagar gärna med tiden, om man stoppar i sig för mycket mättat fett… Liknelsen är, som att dricka smält gräddglass med sugrör. Insidan av blodkärlen, ser ungefär likadana ut – och då inget skrubbande råder, blir lagret bara tjockare och tjockare med tiden – och till slut har blodet ingen fri passage längre. Det är då det blir stopp – och därmed propp!
Mer om just fetter – hittar du under kapitlet ”Fett” i Menyn – eller här.