Vatten

”Gudarnas nektar”

Det allra nödvändigaste för oss alla här på jorden, är tillgången på friskt vatten.
Man kan klara att vara utan mat under rätt så lång tid, beroende på hur mycket man har att ”ta av”, med vatten klarar man sig inte utan särskilt länge… Lite individuellt – och beroende på temperatur och omständigheter är även detta – men rent generellt… Från några dagar, till plus någon vecka.

Ett spädbarn består av 75-80% vatten, men vattenhalten sjunker ju äldre vi blir.
En vuxen man innehåller 55-65% vatten, och en vuxen kvinna 45-55%.
Den lägre vattenhalten hos kvinnor,  beror på de har en större andel fett i kroppen.

Vi förlorar en hel del celler med åren, och de celler vi har kvar klarar inte av att behålla vatten på samma sätt. Det är detta som gör att vi sjunker ihop (krymper), tappar elasticiteten i huden, som blir rynkig m.m.

Äter man mycket frukt och grönsaker. får man i sig en hel del vatten via maten.
Man ska dock förutom födan, försöka få i sig ca 2 liter vatten/vätska varje dag.

Under normala omständigheter, gör sig kroppen av med 0,6-1,1 liter vatten per dygn, enbart ifrån huden och lungorna. Det är faktiskt en hel del!
I torrt och varmt klimat, samt vid fysisk ansträngning, förlorar vi betydligt mer vätska än så, då vi svettas mer. Då kan förlusten av vätska, uppgå till flera liter per dygn.

Något man måste tänka på, är att sjukdomar som exempelvis kräkningar,
diarré och feber, kan ge allvarliga rubbningar i vätskebalansen!

Hur vet man att man har vätskebrist då?
Visar det sig bara genom att man blir törstig?
Att enbart gå efter törsten, är faktiskt ingen bra måttstock. Vissa människor, känner faktiskt inte av törst, trots att kroppen skulle behöva mer vätska.  Vet du med dig, att du tillhör en av dessa – gör det till en vana, att ta ett litet glas vatten någon gång i timmen!

En annan orsak, är att väldigt många får i sig lagom med vätska – pga kosten. Mycket färsk frukt och grönsaker, soppor, yoghurt, smoothies mm – innehåller en hel del vätska.

Oftast, när man väl blir törstig, lider man faktiskt redan av vätskebrist, och har gjort ett tag. Det finns en liten tumregel, och det är att urinen ska vara klar, och svagt guldfärgad. Håll koll på detta – det är din egen bästa måttstock, för hur just Du har det med Din vätskebalans.

© Copyright DD´s Friskvård 1997-2024