För att hålla, eller förändra vikten – är det egentligen bara en sak som gäller. Koll på kalorierna! Samma grundprincip som alla andra ”inkomster & utgifter”.
Det gäller att ha koll, så man vet vad man har – eller inte. Enda stora skillnaden, är att oftast vill man ha mer ”utgifter än inkomster” – när det kommer till just detta med kalorier. Men – givetvis finns det många som vill/behöver gå upp i vikt också – och detta är självklart gällande även för dig som söker detta.
Läs på förpackningen på det du vill äta – och väg den mängd du vill ha. Då vet du ju precis hur många kalorier du får i dig! Efter ett tag, kan du det här utantill – och vet vilken mat/dryck som innehåller vad – och hur stora portioner du brukar äta.
Detsamma gäller ”utgifterna” – dvs förbränningen. Kolla upp vad din typ av motion bränner under den tid du utövar den. Dessa brända kalorier, kan du sedan ha till godo – ifall du skulle vilja äta lite mer. För dig som vill gå upp i vikt – är det extra viktigt att du ökar ditt kaloriintag, om du rör på dig mycket. Annars går du ner i stället.
Vill du veta hur mycket kalorier du behöver få i dig, för att väga mer eller mindre?
Skriv ner den vikt du skulle vilja ha, istället för den du har just nu för tillfället.
Multiplicera med 30. Minska med -300, om du har en dag utan aktivitet.
Ex: 70 (kg) * 30 = 2100 kalorier
Detta är det dagsbehov som behövs för denna vikt.
-300 (vid inaktivitet) = 1800 kalorier
Detta är antal kalorier, om du inte rört på dig alls – eller har en vilodag.
Äter du den mängd kalorier som då anges,
går du ner (eller upp) – sakta och säkert!
Detta är det bästa sättet att förändra sin vikt,
då det i regel blir mer bestående.
Du kan dessutom kolla ditt BMI (BodyMassIndex),
som talar om hur mycket du väger per kvadratmeter!
Med detta kan du kolla om du har en idealvikt, under-, eller övervikt.
Det hela baseras på din vikt och längd – och formeln för att räkna ut det själv,ser ut så här:
Ex, om Du väger 70 kilo, och är 1,75 meter lång.
1,75 * 1,75 = 3,06
70 / 3,06 = BMI: 22,8
Värdena för BMI är följande:
Värdet 16 eller lägre = kraftig undernäring.
Värdet 16 – 18 = tendens och risk för undernäring.
Värdet 18,5 – 24,5 = idealvikt.
Värdet 25 – 30 = tendens till övervikt.
Värdet 30 – 35 = övervikt.
Värdet 35 – 40 = kraftig övervikt.
Värdet 40 och uppåt = hälsofara pga mycket kraftig övervikt.