En fiberrik kost är otroligt viktigt!
Energimängd: 1 gram kostfiber ger 2 kalorier.
Kostfiber tillhör egentligen kolhydraterna, men de tas oftast upp separat, då de inte alls har samma funktion i kroppen.
I Sverige äter vi ca 15-20 gram kostfiber per person och dag, men vi borde äta mellan 30-40 gram om dagen. Att komma upp till 40 gram kostfiber om dagen är inte särskilt svårt. Det är bara att börja äta lite mer fiberrika livsmedel.
Det finns flera olika sorters kostfiber, men cellulosa är den fibersort som jag tror de flesta känner till. Cellulosa finns i alla växters cellväggar.
Genom ett ökat intag av fibrer, minskar du risken för t.ex. tarmsjukdomar,
förstoppning, för högt blodtryck, fetma, diabetes, hjärt-och kärlsjukdomar.
En fiberrik kost underlättar även för kroppen att bibehålla sin normala vikt.
Vi kan inte smälta kostfiber, och vi kan inte tas upp dem i tunntarmen, därför når den tjocktarmen oförändrad. I tjocktarmen finns dock normalt bakterier som kan bryta ned vissa kostfiber och dessa kan därefter tas upp av tjocktarmen.
En översikt över källor till fibrer hittar du här:
Fullkornsprodukter (grovt mjöl, gryn, bröd)
Baljväxter (namn på de ärtväxter som spelar en mera framträdande
roll som kulturväxter, t.ex. bönor, ärtor, vicker, lusern och klöver)
Vetekli (det fiberrikaste livsmedlet vi har,
och det är skalet som omger kärnan och grodden hos vetekornet)
Rotfrukter (morötter, kålrot, potatis)
Nötter, frukter och bär
Alla grönsaker