Torkade örter

Hur du torkar dina örter

Örter som torkas hemma,
är vida överlägsna dem man köper färdigförpackade i butiken.
Om de torkas på rätt sätt kommer deras färg,
lukt och läkande egenskaper att bevaras i största möjliga mån.

De tre viktigaste faktorerna vid lyckad torkning av örter,
är skugga, bra ventilation och lite värme.
Att torka växter i ett torrt och varmt klimat är inga problem,
men under kyliga och fuktiga förhållanden
kan en extra värmekälla behövas.
En fläkt eller ett värme-element
kan användas för att bibehålla en jämn temperatur.
Den idealiska torktemperaturen ligger mellan +32 och +34 grader.

En varm, skuggig och luftog del av huset,
Vinden eller ett uthus,är idealiskt för att hänga
upp buntar eller papperspåsar med örter,
om man nu har en hel del växter som ska torkas.
Har man en mindre mängd örter, duger ett väl genomluftat torkskåp,
underugnen eller den vanliga ugnen på mycket låg värme,
och med luckan på glänt.

Bred ut örterna på tidningspapper, omslagspapper,
brickor eller ugnsplåtar. Vänd växterna ofta!

Själva torktiden varierar,
beroende på vilken del av växten som skall torkas.
Använder man bladen eller blommorna,
bör de vara sköra och lätta att bryta sönder då de är färdigtorkade.
Torktiden kan variera, men ett grovt mått är mellan 3 och 7 dagar.
Det finns en liten "tumregel",
och det är att växterna skall ha ungefär samma utseende,
lukt och smak som den färska plantan,
men den ska bara väga en åttondel av denna!

Bevara dina örter väl, då de är känsliga för fukt och ljus!
Förpacka dem så fort de torkat färdigt och bevara dem mörkt och svalt.
Förvara dem t.ex. i tätslutna burkar (använd INTE plast) i ett mörkt skåp.

Håll ordning på dina olika örter med hjälp av etiketter på burkarna.
Och en sak till - öppna inte burkarna i tid och otid,
de eteriska oljorna i växterna
försämras vid kontakten med luft!

Varaktigheten av torkade örter, är mellan 1-1½ år.